Samenstelling calcium suppletie

"Samenstelling belangrijk bij calcium suppletie"

In de driemaandelijkse uitgave Osteoporose Actueel bespreekt internist-oncoloog Dr. H.P. Sleeboom, verbonden aan het HagaZiekenhuis in Den Haag, verschillende onderzoeken naar calciumsuppletie bij botontkalking.

Samenvatting

Uit deze studies komt naar voren dat calciumsuppletie helpt bij het voorkomen van niet-wervelfracturen. Hierbij is de samenstelling van het gebruikte preparaat wel van belang. Sleeboom komt tot de conclusie dat de suppletie minimaal 1.200 mg per dag moet zijn. Verder kan vitamine D3 nuttig zijn om ook toe te voegen, waarbij 800 IU vitamine D3 per dag dan aanbevolen is. Het is hierbij belangrijk dat de calciumtabletten wel dagelijks geslikt worden en dat er ook calcium wordt opgenomen via de voeding.

Zeventien studies hadden als eindpunt of de patient wel of geen been- of heupbreuk kreeg. Extra calcium (kalk) resulteerde in een duidelijke verlaging van het aantal breuken. Het resultaat was het beste als zeker was dat de patienten vrijwel elke dag hun medicijnen innamen. Een hoge dosering calcium (1200 mg per dag) werkte beter dan een lagere dosering. Extra vitamine D werkte alleen in een eveneens vrij hoge dosering (> 800 IU per dag).

Studie van Chapuy*

Chapuy ondezocht 3270 vrouwen uit diverse verpleeg- en verzorgingshuizen. De helft van de dames kreeg een placebo en de andere helft een calciumprodukt in de vorm van tricalciumfosfaat en vitamine D3. Hoe langer deze vrouwen dit product innamen hoe groter de verschillen met placebo waren.

Tot slot vraagt Sleeboom zich af of het nog uitmaakt wťlk calciumprodukt je gebruikt. Hoge doseringen van calcium en van Vit D3 zijn in ieder geval wťl belangrijk. Maar of het calciumfosfaat of calciumcarbonaat of calciumcitraat moet zijn is minder duidelijk. Omdat het voedsel van oudere vrouwen vaak een tekort aan fosfaten vertoont, is het aan te bevelen om calciumfosfaat te geven.

*Chapuy e.a. in New England Journal of Medicin.1992;327:1637-42.

22 juni 2011

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Osteoporoseplein.nl toe aan je favorieten! Favorieten

Quickpoll

Bent u een man of een vrouw?

Ik ben een man
Ik ben een vrouw